דופמין, אנחנו שומעים את המילה הזאת וכבר מרגישים שיש לנו מלא מוטיבציה ושאנחנו יכולים לעשות בערך הכול. וזה לא סתם, הדופמין  הוא רכיב קריטי במוח האחראי על תהליכי גמול, מוטיבציה, למידה וקוגניציה. אבל כדי למצות לגמרי את הדופמין, כדאי שנכיר אותו קצת. ממש כאן נדבר על המבנה של הדופמין, נכיר את התפקידים שלו ונבין איך הוא באמת משפיע עלינו. מצב הרוח שלי כבר עלה, בואו נתחיל.

דופמין – הכול על הרכיב שאחראי למוטיבציה שלנו

מהו דופמין ומה תפקידו במוח?

דופמין הוא אחד מהנוירוטרנסמיטרים החשובים ביותר במוח שלנו. הוא חומר כימי המשמש להעברת מסרים בין תאי העצב (נוירונים) השונים. יש לדופמין תפקידים קריטיים בוויסות תהליכי גמול, מוטיבציה, תשוקה, למידה וקוגניציה, ורמות מאוזנות של דופמין חשובות לתפקוד תקין של מערכות שונות במוח ולבריאות מנטלית ופיזית שלנו.

איך הדופמין משפיע עלינו?

הדופמין משפיע על התפקודים שלנו, גם הקוגניטיביים וגם ההתנהגותיים. יש לו תפקיד מפתח בוויסות מערכות הגמול במוח, שאחראיות לתחושות של עונג וסיפוק. דופמין מגביר מוטיבציה ותשוקה לבצע פעולות מתגמלות כמו אכילה (לא סתם בא לנו קוביית שוקולד), קיום יחסי מין, שימוש בחומרים ממכרים ועוד. הוא גם תורם לתהליכי למידה המתרחשים דרך חיזוק חיובי של התנהגויות מתגמלות. ברמה הקוגניטיבית, דופמין משפיע על קשב וריכוז, על זיכרון עבודה, על תכנון ועל השהיית תגובה. ויסות נכון של רמות הדופמין חשוב לשמירה על יציבות רגשית ומצב רוח מאוזן. רמות נמוכות או גבוהות מדי של דופמין במוח עלולות להוביל לתופעות שונות.

מה קורה לנו במוח?

העברת המסר העצבי באמצעות דופמין מתרחשת בסינפסות בין תאי עצב דופמינרגיים לנוירונים אחרים. כשפוטנציאל פעולה מסוים מגיע לקצה האקסון של התא השולח, משתחרר (לאחר עוד כמה תהליכים) הדופמין אל תוך המרווח הסינפטי.

 

סוגים של קולטני דופמין

יש חמישה סוגים מרכזיים של קולטנים לדופמין (המסומנים מ-D1 ל-D5). הסוגים האלה מחולקים לשתי משפחות עיקריות: משפחת ה-D1 (הכוללת את D1 ו-D5) ומשפחת ה-D2 (המכילה את D2, D3 ו-D4). המשפחה הראשונה מעודדת ייצור cAMP (מולקולה חשובה לתהליכים ביולוגיים) ומעלה את הגירוי העצבי, בעוד המשפחה השנייה עושה את הפעולה ההפוכה בדיוק.

פעילויות פאזיות וטוניות של דופמין

דופמין פועל בשני אופני שחרור עיקריים: שחרור טוני ושחרור פאזי:

  • שחרור טוני: הוא רמה בסיסית יציבה של דופמין, המתקיימת באופן רציף ומתמשך כדי לשמור על פעילות מתונה של הקולטנים.
  • שחרור פאזי: הוא פרץ קצר וחזק יחסית של דופמין בתגובה לגירוי רלוונטי. פעילות פאזית מתרחשת ביחס לגירויים סביבתיים בעלי משמעות כמו גירוי מתגמל (אם תגידו "כל הכבוד" לילד שלכם שעשה משהו טוב) או גירוי שמנבא גמול (מחשבה על כמה יהיה לי טעים אם אני אוכל קינוח מגרה) ונחשבת לבסיס לתהליכי חיזוק וללמידה הקשורים בדופמין.

האיזון בין שני אופני השחרור חשוב לתפקוד תקין של מערכת הדופמין.

 

תפקיד הדופמין במערכות גמול, למידה ויצירתיות

לדופמין תפקיד מרכזי במערכות התגמול במוח, והוא בעצם הבסיס שלנו למוטיבציה, לחיזוק התנהגויות חיוביות וללמידה אסוציאטיבית. וכשרמות הדופמין שלנו תקינות אנחנו יכולים להיות יצירתיים יותר ולהגיע לרמות קוגניטיביות אופטימליות.

דופימין במינון הנכון

כמו שכבר אמרנו, דופמין הוא מרכיב עיקרי במסלולי התגמול במוח. שחרור דופמין מעודד הפעלה חוזרת של התנהגויות מתגמלות, והופך אותן ל"מחזקות". אבל רמות גבוהות מדי של דופמין במערכת זו יכולות להוביל להתמכרות לממכרים כמו למשל קוקאין.

 

הקשר בין רמות דופמין ליצירתיות

נמצא שקיים קשר בצורת U הפוכה בין רמות דופמין במוח ליצירתיות. רמות נמוכות או גבוהות מדי של דופמין פוגעות בחשיבה יצירתית ובפתרון בעיות. לעומת זאת, רמות דופמין בינוניות-גבוהות נמצאו אופטימליות לביצועים יצירתיים. דופמין מאזן בין יכולות של גמישות קוגניטיבית לבין התמדה במטלה, ותורם ליצירת רעיונות מקוריים ולחשיבה מחוץ לקופסה. עם זאת, עודף דופמין עשוי להוביל להתנהגויות אימפולסיביות ולהפרעה בתפקודים מסוימים – אז אל תגזימו עם השוקולד.

 

הפרעות ומחלות הקשורות לחוסר איזון ברמות הדופמין

חוסר איזון ברמות הדופמין במוח עלול להיות מעורב במגוון הפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות:

מחלת פרקינסון ורמות נמוכות של דופמין

מחלת פרקינסון היא הפרעה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית, והמאפיינים המוכרים שלה הם רעד, קשיון שרירים, האטה בתנועה ואובדן יציבות. בבסיס המחלה עומד ניוון הגורם לרמות נמוכות של דופמין במערכת הניגרוסטריאטלית. המחסור בדופמין פוגע בתפקודי הגרעינים הבזאליים ובוויסות תנועה. מהסיבה הזאת טיפולים למחלת פרקינסון כוללים בדרך כלל תרופות להעלאת רמות הדופמין כמו לבודופה (L-DOPA).

הפרעות קשב ומצב רוח

רמות לא מאוזנות של דופמין במערכת המזו-קורטיקו-לימבית עשויות להיות מעורבות בהפרעות נפשיות שונות. הפרעת קשב והיפראקטיביות (ADHD) נקשרים לרמות דופמין נמוכות מהנדרש, הגורמות לקשיי קשב וריכוז ולאימפולסיביות. במחלות נפשיות כמו דיכאון, ייתכן חוסר בפעילות דופמינרגית שעלול לתרום לירידה במוטיבציה ובחוויית העונג. 

אבחון וטיפול בהפרעות הקשורות לדופמין

אבחון של הפרעות הקשורות בדופמין מתבסס על תסמינים קליניים, בדיקות וסריקות מוח, ולפעמים גם על בדיקות גנטיות. חשוב להבחין בין חוסר ובין עודף של דופמין כדי להתאים טיפול מדויק. תרופות אגוניסטיות של דופמין מסייעות במצבי מחסור, ותרופות אנטגוניסטים ואנטי-פסיכוטיות מקטינות את השפעותיו במקרי עודף. אפשר לטפל בבעיה גם בעזרת טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT), טיפול DBS (המתעסק בגירוי חשמלי באזורים מסוימים במוח) ועוד.

 

איך ניתן להעלות את רמות הדופמין ולאזן אותן בצורה טבעית?

מלבד טיפול תרופתי, ישנן מספר דרכים טבעיות ובטוחות יחסית לשמור על רמות תקינות ומאוזנות של דופמין במוח, הינה כמה שכדאי שתכירו:

תזונה ותוספי תזונה

אפשר לשנות את התזונה שלנו כדי לייצר דופמין – תוכלו להכניס לתפריט שלכם:

  • מזונות עשירים בחומצות אמינו כמו בשר הודו, דגים, ביצים, אגוזים וקטניות
  • ויטמינים ומינרלים כגון ברזל, מגנזיום וויטמיני B
  • תוספי מזון המכילים חומרים הממריצים ייצור דופמין

כמובן שחשוב להתייעץ עם רופא לפני שינוי מסוים בתפריט שלכם וכמובן אם אתם רוצים לשלב בו גם תוספי מזון.

פעילות גופנית, שינה ואמבטיות קרח

  • פעילות גופנית: אם אתם רוצים להעלות את רמות הדופמין ממש מהר, כדאי שתצאו לריצה קלה. פעילות גופנית קבועה היא דרך מצוינת להגביר דופמין בצורה טבעית, וליצור תחושת אופוריה וסיפוק לאחר אימון. מומלץ לבצע לפחות 30 דקות של פעילות אירובית מתונה עד אינטנסיבית רוב ימות השבוע.
  • שינה: נחמד לדעת ששינה איכותית של 9-7 שעות בלילה חיונית לתפקוד נורמלי של מערכת הדופמין. חוסר בשינה פוגע בנוירונים הדופמינרגיים ומפר איזון במערכת.
  • אמבטיות קרח: זה אולי נשמע קצת מוזר אבל חשיפה קצרה מבוקרת לקור יכולה להגביר שחרור דופמין דרך אקטיבציה סימפתטית, אז תתנו איזו צלילה פעם ביום.

תרגול מדיטציה, יוגה ונשימות

טכניקות להפחתת לחץ ושיפור רווחה נפשית יכול לסייע בוויסות מערכת הדופמין.

  • מדיטציית מיינדפולנס: מגבירה את ריכוז דופמין במוח
  • יוגה: אימון של גוף-נפש המשלב תנוחות, נשימה ומדיטציה – מעולה במצבים הקשורים לחוסר איזון בדופמין, כגון דיכאון וחרדה.
  • נשימות: נשימה עמוקה, כמו נשימה דיאפרגמטית, יכולות גם הן להרגיע את מערכת העצבים ולהשפיע לטובה על רמות הדופמין.

נכון יש הרבה שיטות טבעיות שעשויות לעזור, אבל עם זאת כדאי לדעת שבעיות חמורות הקשורות לדופמין עשויות לדרוש גם טיפול תרופתי או רפואי מקצועי, נוסף לשינויים בסגנון החיים.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות